Home » Stavba

Jaká barva fasády aneb co při výběru vhodné fasádní barvy zvážit

16.06.2023
Barva fasády je konečným a klíčovým prvkem, který podtrhuje a ovlivňuje celkový vzhled a estetiku Vašeho domu. Zvolený odstín může přilákat pozornost v dobrém i špatném slova smyslu, proto je při výběru barvy dobré zvážit několik důležitých faktorů. Následující tipy Vám pomohou ke správnému rozhodnutí.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Styl a charakter domu


V první řadě je třeba zohlednit styl a charakter domu. Zaměřte se na další výrazné architektonické prvky, jako je střecha, okna a celkový ráz stavby. Tradiční domy často vyniknou spíše ve světlejších a neutrálních tónech, zatímco moderní stavby snesou výraznější barvy a detaily.

Okolní prostředí


Dům by měl vždy korespondovat s okolní krajinou, ať už se jedná o koncept zahrady nebo právě o fasádu. Pokud se Váš dům nachází ve městě nebo v satelitní zástavbě, nabízí se Vám široké spektrum moderních odstínů i fasádních doplňků, jako je například obkladový kámen nebo cihlový obklad. Naopak, pokud žijete na samotě, držte se přírodních a zemitých odstínů v kombinaci se dřevem a dalšími přírodními materiály. Za každých okolností volte takový odstín, který nebude narušovat okolní přírodu a bude harmonizovat s ostatními budovami.

Světelné podmínky


Rozhodovat mohou také světelné podmínky pozemku, na kterém se dům nachází. Slunečné a světlé prostředí může skutečnou barvu fasády zesvětlit, zatímco na domě zastíněným vzrostlými stromy se vybraná fasáda může zdát až o několik tónů tmavší.

Materiál fasády


Jelikož je v dnešní době tradiční provedení fasádní barvy často doplněno dalšími prvky, je třeba brát v potaz fakt, že různé materiály mají specifické vlastnosti a do budoucna mohou v kombinaci s vlivem slunečních paprsků a povětrnostních podmínek měnit svou podobu nebo vyžadovat údržbu.

Regulační omezení a normy


Jako to bývá i s dalšími prvky stavby, v některých oblastech existují také normy týkající se právě barev fasád. Při výběru zkontrolujte místní předpisy a regulační ustanovení, abyste se ujistili, že zvolená barva bude v souladu s příslušnými podmínkami.

Vzorníky a testování


Před rozhodující volbou si rozhodně pořiďte vzorníky, které testujte přímo na místě, kde se dům nachází, a to v několika fázích dne. Barva se totiž může za různých světelných podmínek a v kombinaci s okolními barvami chovat odlišně.

Přestože vybrat si barvu fasády není jednoduchý úkol, s pečlivým zvážením všech těchto faktorů můžete barvu odpovídající Vašim preferencím najít celkem snadno. Myslete na to, že fasáda je záležitost na desítky let a pokud si nejste jisti na sto procent, volte raději neutrálnější nadčasovost. Nebojte se využít nejrůznější editory pro návrhy fasády, které dopomohou Vaší představivosti.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek