Home » Hobby a zahrada

Základní nářadí pro každého zahrádkáře aneb co by Vám nemělo chybět

12.06.2023
Nářadí je nezbytnou výbavou každého majitele zahrady. Bez základního vybavení budete v rámci údržby pozemku velmi omezeni, proto Vám přinášíme tipy na základní a cenově dostupné pomocníky, díky kterým bude běžná údržba zahrady radost.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Sekačka na trávu či křovinořez


Pokud nejste zastáncem údržby travnaté plochy pomocí kosy na trávu či srpu, pro udržování trávníku v dobrém stavu budete do základní výbavy nutně potřebovat kvalitní stroj. Existují různé typy sekaček - elektrické, benzinové, akumulátorové sekačky, ale také křovinořezy, které jsou vhodné na sekání hustě zarostlých ploch a těžko přístupných míst.

Zahradní nůžky


K ořezávání a údržbě stromů, keřů a rostlin jsou nezbytné jakékoliv zahradní nůžky, které existují ve variantách s dlouhou rukojetí pro ořezávání ve vyvýšených místech, nebo s krátkou rukojetí pro preciznější řez.

Krumpáč a lopata


Práce na zahradě občas vyžaduje odstranění kořenů či provedení drobných zemních prací. Nebojte se investice do kvalitnějších produktů, tato investice se vyplatí a precizně vyrobené a odolné nářadí Vám řadu let spolehlivě pomůže vykopat jámu, odstranit menší pařezy nebo provést drobné terénní úpravy.

Sekera a pila na dřevo


Při pořizování základního vybavení myslete také na pomocníky pro řezání dřeva, odstraňování větví a štípání třísek pro táborák. Opět dbejte na kvalitu, sekyru vybírejte tak, aby byla dost silná na tvrdší kusy dřeva, ale ne příliš těžká, aby se s ní dobře manipulovalo.

Zahradní nářadí pro zavlažování a péči o rostliny


Pokud Váš pozemek již zdobí hezký trávník a zeleň, neobejdete se bez zahradní hadice či alespoň konve, postřikovače, rýče, hrábí a lopatky. Tyto nástroje jsou nezbytné pro pravidelné zalévání rostlin, odplevelování, přesazování a celkovou péči o záhony.

Tato základní výbava by Vám měla zajistit komfortní podmínky pro péči o zahradu. Myslete na to, že v případě omezeného rozpočtu není třeba investovat do drahých strojů a pro účely, jako je například vertikutace trávníku, je možné navštívit půjčovnu nářadí. Při výběru nářadí si vybírejte kvalitní a odolné produkty od renomovaných výrobců.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek