Home » Stavba

Co je tepelné čerpadlo a jak funguje? Vše o účinném a ekologickém způsobu vytápění i chlazení

09.06.2023
Při výběru způsobu vytápění domů a budov se stále více populárnějšími stávají tepelná čerpadla. Funkce těchto inovativních systémů je postavena na využití přírodních zdrojů energie. Výhody tepelných čerpadel jsou zásadní - poskytují komfortní a efektivní provoz, snižují spotřebu energie a přispívají k ochraně životního prostředí.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Jak tepelná čerpadla fungují?


Tepelná čerpadla fungují na principu přenosu tepla z jednoho prostoru do druhého. Nejčastěji používanými zdroji tepla jsou vzduch, voda a země. Zařízení čerpá teplo z jednoho prostoru a pomocí speciálního cyklu komprese a expanze jej přenáší do vytápěného prostoru. V letních měsících se tento cyklus obrací a tepelné čerpadlo může sloužit k chlazení prostoru, pokud je k tomu daný model určen.

Výhody tepelných čerpadel:



Úspora energie
Tepelná čerpadla mohou, oproti tradičním systémům vytápění, dosáhnout vysokého výkonu při nízké spotřebě energie. To znamená, že metoda vytápění za pomoci tepelného čerpadla je velmi efektivní a napomáhá ke snížení nákladů.

Ekologická volba
Jelikož tato zařízení využívají přírodní zdroje energie, jako je vzduch, voda nebo země, v porovnání např. s fosilními palivy jsou tepelná čerpadla šetrná k životnímu prostředí a produkují nižší emise skleníkových plynů.

Víceúčelové využití
Jak již bylo zmíněno, tepelná čerpadla mohou být použita nejen pro vytápění a pro ohřev teplé vody, ale také pro chlazení prostoru během letních horkých dní.

Možnost kombinace s jinými zdroji energie
Tepelné čerpadlo může být snadno kombinováno s jinými zdroji energie, jako jsou například solární panely nebo plynové kotle.

Pohodlné ovládání
Aktuální modely často disponují pokročilými ovládacími systémy, které uživateli přinášejí snadné a komfortní nastavení teploty, časového plánu a dalších funkcí. Mnoho zařízení disponuje také dálkovým ovládáním, díky kterému můžeme regulovat teplotu v domácnosti či v kanceláři odkudkoliv.

Finanční podpora
V rámci instalace tepelného čerpadla existují různé formy finanční podpory, včetně dotací a úvěrů s nízkým úrokem.

Při výběru tepelného čerpadla je důležité zvážit dispozice budovy a potřeby domácnosti. Doporučujeme vybrat spolehlivého dodavatele a odborníka, který Vám doporučí správný typ a velikost tepelného čerpadla dle Vaší konkrétní potřeby.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek