Home » Hobby a zahrada

Relax na zahradě: Proměňte svou zahradu ve wellness oázu

02.06.2023
Stres, každodenní spěch a zrychlené životní tempo často vyžadují odpočinek, který občas každý z nás zanedbává. Přemýšlíte o vybudování své vlastní oázy klidu a pohody přímo ve Vaší zahradě? Proměna zahrady v příjemný wellness prostor není jen snem, ale skutečností, kterou si může v rámci různých cenových relací dovolit každý majitel zahrady či zahrádky.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Přinášíme Vám několik tipů, jak proměnit zahradu ve wellness oázu, ze které se nebude nikomu chtít odejít.

Relaxační zóna


Vytvořte si komfortní a příjemné místo pro relax, zvažte umístění pohodlných lehátek, křesel, houpací sítě, venkovního nábytku nebo příjemného koutku s polštáři a dekami.

Zelené prostředí


Klid pohody Vám na zahradě zajistí zeleň, ať už v zemi či v nejrůznějších květináčích. Ve Vaší oáze rozmístěte rostliny s uklidňujícími účinky a specifickou vůní, jako jsou levandule, jasmín, rozmarýn nebo máta. Tyto rostliny budou díky své vůni působit velmi relaxačně na Vaše smysly. Vytvořte si zelené úkryty, ve kterých se budete moci zcela odpojit od vnějšího světa.

Vodní prvky


Zvuk tekoucí vody jako kulisa má blahodárný účinek na naši mysl a podporuje požitek z relaxace. Dle svých finančních možností můžete zvážit fontány, vodopády, pítka pro ptáčky nebo dokonce investici do jezírka. Zvuk bublající vody Vám zaručí příjemnou atmosféru.

Venkovní osvětlení


Tlumené relaxační osvětlení hraje významnou roli při tvorbě atmosféry. Použijte různé typy osvětlení, jako jsou lucerny, louče, světelné řetězy, zemní světla nebo svíčky.

Venkovní vířivka nebo koupací sud


Investice do venkovní vířivky Vaší zahradě zajistí ten pravý wellness ráz. Ať se rozhodnete pro levnější variantu ve formě nafukovací vířivky, pořídíte koupací sud nebo zainvestujete do luxusnějšího modelu, budou Vám dopřány masáže, uvolnění svalů a zlepšení krevního oběhu. Při výběru venkovní vířivky či sudu zvažte velikost, počet sedadel a funkce, které nabízí.

Zahradní sauna


Pokud chcete wellness atmosféru na zahradě dostat na maximum a finance Vám to dovolí, skvělým prvkem bude jistě sauna, která Vám poskytne relaxaci, detoxikaci a zlepšení kvality spánku.

Venkovní sprcha


Nezapomeňte na praktický a osvěžující prvek v podobě venkovní sprchy. Na trhu je velké množství nejrůznějších modelů a designů, které se hodí do každé zahrady.

Při realizaci wellness prostoru se zaměřte na použití přírodních materiálů - dřevo, kámen a rostlinné dekorace přidají do prostoru příjemnou atmosféru a spojení s přírodou. Přeměna zahrady ve wellness oázu je investicí do Vašeho fyzického i duševního zdraví.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek