Home » Hobby a zahrada

Jak se zbavit krtka? Vyžeňte nezvaného hosta ze zahrady jednou pro vždy

20.04.2023
Krtci jsou drobní savci, jejichž revír se nachází pod zemí. Často jsou považováni za jedny z největších škůdců v zahradách a na zemědělských pozemcích. Mohou způsobovat samozřejmě velmi obávané poškození dokonalého trávníku, ale i zahradních plodin a květinových záhonů. Téměř každý zahradník a majitel pozemku se někdy snažil najít způsob, jak se krtka šetrným způsobem zbavit. Dnes si přiblížíme několik metod, které se používají k odstraňování krtků.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Použijte odpuzovače


Jelikož jsou krtci slepí, příroda jim oproti tomu nadělila velm silný čich a sluch, proto jsou opravdu citliví na vibrace a hluk. Zkuste umístit do země vibrace generující zařízení, kterých je na trhu dostupných několik, případně do země umístěte prázdné plechovky či jiné improvizované předměty, které při pohybu větru vytvářejí hluk.

Mechanické odstranění


Další metodou je používat mechanické pasti pro odchyt krtka. Je důležité brát v potaz, že krtka chceme pouze vyhnat, ne zabít, čemuž bychom měli výběr pasti přizpůsobit.

Použití repelentů


Tyto speciální repelenty, které se aplikují na zahradu nebo pozemek, jsou chemicky upraveny tak, aby krtky odpudily. Obsahují látky, které jsou pro tyto savce velmi nepříjemné, jako je například kapsaicin, který se nachází v paprice a je zodpovědný za její pálivou chuť. Repelenty mohou mít nejrůznější formu - spreje, granule, kapsle či tekutý odpuzovač krtků. Účinnost repelentů však může být omezena a často vyžaduje pravidelné opakování aplikace.

Fyzické bariéry


Další z možností je použití pevných fyzických bariér, kterými krtkům zabráníme v přístupu na vyhrazenou oblast tak, že je nezvládne prolomit. Toto řešení zahrnuje například instalaci pletiva nebo sítí přímo do půdy. Můžeme použít ale i pohyblivé bariéry jako jsou například plechovky nebo plasty s otvory, které vydávají zvuky a krtky tak odradí. Fyzické bariéry mohou být velmi účinné, pokud jsou správně promyšlené a nainstalované.

V neposlední řadě existuje také několik babských rad a domácích řešení. Velmi oblíbené je použití aromatických rostlin, které jsou krtkům značně nepříjemné. Jedná se například o některé bylinky - rozmarýn, mátu nebo březové listy. Je důležité brát v potaz, že nejrůznější babské rady a domácí řešení nemusí být vždy zcela funkční, případně mohou mít velmi omezený účinek.

Pokud se tedy potýkáte s tímto problémem a krtek se usídlil právě na Vaší zahradě, nejefektivnějším řešením bývá kombinace výše zmiňovaných metod. Přínosné může být také zaměřit se na změnu prostředí zahrady, například odstranění potenciální potravy pro krtky, což jsou larvy hmyzu nebo hmyz samotný. Krtek na zahradě může být opravdu velkou starostí a zaručený postup bohužel neexistuje. Pokud je Váš problém s krtky na zahradě vážný, je nejlepší konzultovat situaci s odborníkem, který má znalosti a vybavení nezbytné pro účinné a individuální řešení tohoto problému.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek