Home » Hobby a zahrada

Z jakého dřeva udělat terasu? Vhodné materiály pro útulnou terasu s dřevěnou podlahou

01.06.2023
Terasy s dřevěnými prvky jsou vynikající volbou pro vytvoření pohodlného a útulného venkovního prostoru, kde si budete užívat slunečních dnů, grilování a relaxace s rodinou i přáteli. Dřevo je ve své přírodní podobě velmi neutrální, díky čemuž se skvěle hodí do venkovského, rustikálního i moderního prostředí. Při výběru materiálů pro podlahu ze dřeva právě na terase je však důležité zvážit několik faktorů. Dnes se na přehled několika vhodných materiálů pro dřevěnou podlahu podíváme.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Exotické dřevo


Exotické dřeviny, jako je Massaranduba, Garapa a Ipe, ale také například Bangkirai, Bukit, Merbau a Teak jsou velmi odolné a mají skvělou odolnost vůči hnilobě. Disponují také pevností a jsou tak odolné proti opotřebení a poškrábání. Exotické dřevo je díky všem zmiňovaným vlastnostem nákladnější investicí, než jiné druhy dřeva, ale přesto je velmi populární.

Měkké dřevo


Pokud hledáte cenově dostupnější variantu, jsou tu tzv. "měkké dřeviny" jako je modřín, borovice nebo smrk. Tyto dřeviny jsou sice oproti exotickému dřevu méně odolné, ale s pravidelnou údržbou a pravidelnou ochranou povrchu laky či oleji lze dosáhnout jejich delší životnosti. Nejtvrdší "měkkou" dřevinou je Sibiřský modřín, který nabízí velmi dobrý poměr v porovnání cena/kvalita.

Thermowood


Pod pojmem "termodřevo" se skrývá tepelně upravené dřevo, které prochází procesem, při kterém se jeho přirozené vlastnosti, jako je stabilita a odolnost, zvýší právě za pomoci vysokého tepla a páry. Tím se snižuje náchylnost dřeva k nejrůznějším deformacím, rozpukání a hnilobě. Takto upravené dřevo je stále přírodní materiál, ale s trochu vylepšenými vlastnostmi.

Kompozitní materiály (WPC)


Kompozitní materiály jsou kombinací dřevních vláken a polymerů, což zajišťuje vzhled přírodního dřeva s velmi dobrou odolností. Výhodou kompozitních podlah je fakt, že nevyžadují pravidelnou údržbu, jako je například broušení a opakované natírání. Jsou také odolné vůči plísním i škůdcům. Toto řešení je na trhu dostupné v široké škále barevných a designových možností, díky čemuž si vybere každý.

Při samotném výběru vhodného materiálu pro dřevěnou podlahu na terase je důležité zvážit několik faktorů. V první řadě zohledněte místní klimatické podmínky a také dispozice místa, na které bude podlaha montovaná - zda disponuje zastřešením a podlaha tak bude chráněna před deštěm apod. Dále zvažte náročnost údržby, která je pro zachování trvanlivosti a estetického vzhledu některých materiálů nezbytná.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Škůdci nejohroženější rostliny, keře a trvalky

V České republice existuje řada rostlin, keřů a trvalek, které jsou ohroženy škůdci a nemocemi o dost více, než jiné druhy. Tyto organismy mohou vážně ...

Ochrana ovocných stromů před mrazem

Ochrana rozkvetlých ovocných stromů před nočními mrazíky je klíčová pro zachování úrody a zdravé kondice stromů. Když teploty klesnou pod bod mrazu, m ...

Stylové ohniště jako dominanta zahrady

Ohniště v zahradě může být mnohem více než jen praktický prvek, který slouží k zahřátí a k příjemným večerním posezením. Může se stát skutečnou domina ...

Doporučujeme

Publikovat článek