Home » Stavba

Jaká garážová vrata vybrat? 5 základních typů garážových vrat a jejich výhody

31.05.2023
Nejenže garážová vrata poskytují zabezpečený a praktický vstup do garáže, ale také mohou mít vliv na estetické hledisko celého domu. Na nejčastěji používané druhy a typy garážových vrat se podíváme v dnešním článku.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Sekční vrata


Tento typ vrat je u nás jedním z nejpopulárnějších, a to především pro svou funkčnost a velmi estetický vzhled. Sekční vrata se skládají z horizontálně posunujících se částí neboli sekcí, které se u stropu svisle sklápějí směrem do garáže. Kvalitní a dobře namontovaná sekční vrata mají dobré izolační vlastnosti a jsou vhodná pro různé typy i velikosti garáží.

Rolovací vrata


Vrata rolovací jsou ideální pro garáže s omezeným prostorem nad vraty zejména tam, kde nelpíme na dobré izolaci. Hliníkové lamely jsou navíjeny na válec umístěný u stropu.

Křídlová vrata


Klasický typ garážových vrat z nejrůznějších materiálů, která jsou rozdělena na dvě křídla. Vrata nezasahují do prostoru garáže, avšak o to více prostoru vyžadují právě před samotnou garáží.

Posuvná vrata


Vrata posouvající se při otevírání po kolejnicích a Vám umožní maximalizovat prostor uvnitř i před garáží. Výhodou posuvných vrat je fakt, že je možné vrata pouze pootevřít v požadovaném úseku, což oceníme zejména v rámci úspory energie a úniku tepla z garáže.

Výklopná vrata


Jednoduše montovatelná výklopná vrata jsou vyrobena z jednoho celku a otevírají se pomocí vyklopení dovnitř nebo ven. Jsou jednoduchá a jejich systém otevírání je velmi spolehlivý.

Pokud vybíráte garážová vrata, je třeba zvážit několik faktorů - rozměry garáže, prostorové omezení, izolační vlastnosti, bezpečnostní prvky a samozřejmě také Vaše estetické preference. Neopomínejte také dostatečné zabezpečení před zloději.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto ...

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Doporučujeme

Publikovat článek