Home » Hobby a zahrada

Rychle rostoucí stromy Vás zbaví pohledů sousedů za velmi krátkou dobu

29.05.2023
Pokud toužíte po získání soukromí ve Vaší zahradě a odclonění pohledů sousedů co nejrychleji, rychle rostoucí stromy jsou skvělým řešením. Existují totiž konkrétní druhy stromů, které mají schopnost rychle se vyvíjet a dosahovat vysokých výšek za kratší dobu, díky čemuž nemusíme na příjemnou zelenou oponu čekat desítky let. Dnes se právě na zástupce rychle rostoucích stromů podíváme.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Mezi nejpopulárnější rychle rostoucí stromy v ČR patří:

Vrba: Na údržbu velmi nenáročným druhem je právě vrba, jejíž roční nárůst je až 2,5 m. Vrbě se velmi dobře daří ve vlhčí půdě, ale spokojí se i s umístěním v nepřítomnosti vodních ploch. Vrba roste vskutku impozantním tempem a je velmi odolná vůči chorobám.

Bříza: Břízy jsou celkově velmi zdatné v růstu, avšak jedním z nejlépe rychlerostoucích druhů je konkrétně bříza černá, která, oproti jiným druhům bříz, s věkem tmavne.

Cypřišovec: Ročním přírůstkem až 120 cm v obyčejné chudší půdě se pyšní cypřišovec Leylandův, který, zejména při skupinové výsadbě, poskytne nádhernou a stálezelenou clonu. Cypřišovec je velmi oblíbený také při výsadbě živého plotu.

Topoly: Velmi energetickou rostlinou je japonský topol, který během pěti let dosáhne výšky 12 - 17 m. Největší výhodou této rostliny je vysoká ujímavost a nenáročnost, odolnost a perfektní regenerační schopnost. Výborný je také topol kanadský, který je mezi svými druhy vůči chorobám nejodolnější, vyroste o 50 - 100 cm za rok.

Olše: Další skvělou volbou jsou různé druhy olše, která je schopností rychlého růstu velmi známá. Pokud požadujete vyšší strom, ideální volbou bude olše šedá dorůstající až do 15 m, nižší je například olše lepkavá, jejíž maximum je 4 m.

Výběr stromu, který disponuje skvělými růstovými vlastnostmi, však vyžaduje určitou opatrnost. Každý touží po soukromí získaném velmi rychle, avšak je potřeba zvážit velikost stromu za několik let, aby ve své konečné výšce nezasahoval do okolních objektů. Rychle rostoucí stromy také obvykle vyžadují pravidelné prořezávání a větší péči, která je udrží v požadovaném tvaru a zdravém stavu.

Pokud správný druh stromu vyberete pečlivě a následně mu poskytnete vhodné podmínky a péči, můžete si užívat pohodu v zahradě bez podhledů sousedů velmi rychle.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Stylové ohniště jako dominanta zahrady

Ohniště v zahradě může být mnohem více než jen praktický prvek, který slouží k zahřátí a k příjemným večerním posezením. Může se stát skutečnou domina ...

Zahradní trendy roku 2024

Zahradničení a zahradní architektura se stává stále důležitější součástí moderního životního stylu v rodinných domech. V roce 2024 očekáváme pokračová ...

Sázení cibulovin na jaře aneb na co si dát pozor

Pokud jste zameškali podzímní přípravy a i přesto se nechcete nechat ochudit o jarní záplavu kvetoucích cibulovin, nezoufejte, jde to i na jaře, ale.. ...

Příprava skleníku na jaro aneb jak zajistit úspěšnou sezónu

Skleník je jako malý ráj pro zahradníky, kteří chtějí z pěstování vyždímat maximum a mít kontrolu nad podmínkami pro své rostliny. A právě jaro je ide ...

Doporučujeme

Publikovat článek