Home » Služby

Jak se zbavit plísně? Užitečné rady a tipy pro boj s plísní v interiéru

25.05.2023
Boj s plísní je jedním nejčastějších problémů, se kterým se ve své domácnosti můžete setkat. Interiér zasažený plísní samozřejmě špatně vypadá, může ale také negativně ovlivnit Váš zdravotní stav, proto je důležité výskyt plísní nepodceňovat. V tomto článku si doporučíme několik účinných způsobů, jak se plísně zbavit a jak jejímu vzniku předejít.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
V první řadě je důležité identifikace příčiny, díky které se plíseň právě v naší domácnosti vyskytuje. Plísni se velmi daří v prostředí s vysokou vlhkostí a nedostatečnou ventilací. Je proto důležité zjistit stav vlhkosti, která může být zvýšena například kvůli netěsným oknům, poškozenému potrubí nebo nedostatečnému odvětrání.

V boji s plísní je důležité rychlé a efektivní jednání. Měřte vlhkost v dané místnosti a v případě vyšších hodnot použijte odvlhčovač vzduchu. Nejdůležitějším krokem je velmi důkladné čištění postižených oblastí za použití speciálních prostředků určených právě k odstraňování plísně. V průběhu akce buďte opatrní a dostatečně větrejte místnost.

Myslete také na preventivní opatření, která Vaši domácnost před plísní ochrání, případně zabrání jejímu návratu. Udržujte interiér čistý a suchý, neopomínejte pravidelné větrání. Během vaření využívejte odsavače par a po koupání či sprchování místnost dostatečně větrejte.

Další krokem k prevenci plísně je dostatečná izolace oken, dveří a stěn. Velmi oblíbeným opatřením je použití nátěrů určených k ochraně proti plísni, které obsahují fungicidní složky účinně působící proti plísním a houbám.

Dodržováním uvedených rad a tipů můžete minimalizovat riziko vzniku i návratu plísně do Vaší domácnosti a vytvořit tak zdravé prostředí pro Vás i Vaši rodinu. Pokud je však plíseň rozšířená a opakovaně se vrací, doporučujeme konzultaci s odborníkem.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Služby

Jak se zbavit mravenců v domě či v bytě aneb rychlé a osvědčené metody

Každý, kdo se kdy potýkal s neočekávanou návštěvou mravenců v domácnosti, ví, jak frustrující to může být. Mravenci se do interiéru většinou zatoulají ...

Škůdci v interiéru aneb seznamte se s druhy i stoprocentní deratizaci

Občas může nastat problém v podobě výskytu škůdců v bytě nebo rodinném domě. Máte pocit, že je váš úklid dokonalý? Uklízíte prakticky denně, ale i pře ...

4 tipy pro bezpečný byt nebo dům

Zloději se do bytů a rodinných domů snaží dostávat každým rokem. Vybírají si převážně ty byty nebo domy, jež nejsou dostatečně dobře zabezpečeny. Jak ...

Jak se nespálit při výběru řemeslníka a zajistit si poctivé služby?

Každý z nás se čas od času dostane do situace, kdy potřebuje služby profesionálních instalatérů, obkladačů, stavitelů, elektrikářů, podlahářů a dalšíc ...

Doporučujeme

Publikovat článek