Home » Finance

Jak ušetřit na elektřině: Tipy a triky pro snížení nákladů na energie

23.05.2023
Elektřina je v dnešním světě nepostradatelnou součástí života každého z nás. Denně ji využíváme k osvětlení, vaření, vytápění, chlazení, ale také pro provoz elektronických zařízení. Vzhledem k současným cenám mají zálohy na elektřinu v pomyslném koláči nákladů na provoz domácnosti velký podíl a celkové výdaje za spotřebu dělají obavy snad každému, proto je důležité hledat způsoby a soustředit se i na maličkosti, díky kterým můžeme spotřebu elektřiny optimalizovat.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Zvolte energeticky úspornější osvětlení


Pokud máte ve svých světelných zdrojích staré žárovky, přemýšlejte o jejich výměně za energeticky úsporné LED žárovky, které spotřebují méně energie a navíc mají i delší životnost. V rámci osvětlení můžeme snížit spotřebu také pomoci využití časovačů a pohybových senzorů, které automaticky vypínají světla ve chvíli, kdy nejsou potřeba. Nezapomeňte využívat denní světlo prostřednictvím oken a roztažených žaluzií na maximum a vyhněte se zbytečnému používání umělého osvětlení během dne.

Optimalizujte vytápění a chlazení


Zaměřte se na izolační podmínky Vašeho bytu či domu, abyste minimalizovali tepelné ztráty v zimě a v létě jste se díky přetrvávajícímu chladu vyhnuli provozu klimatizace či ventilátorů. Využívejte funkce programovatelných termostatů, které umožňují nastavení teploty dle Vašeho denního i nočního režimu.

Vypínejte elektroniku ve stand-by režimu


Mnoho z Vás možná netuší, že řada elektronických zařízení spotřebovává energii i v takzvaném stand-by režimu. Nenechávejte nabíječky permanentně v zásuvkách, televize, počítače a další zařízení by měly být zcela vypnuty, pokud je nepoužíváte.

Správně využívejte spotřebiče


Značná úspora na elektřině může být dosažena také v případě, že se zaměříte na správné využívání spotřebičů. Při vaření například používejte pokličky na hrncích, čímž docílíte rychlejšího ohřevu a spotřebu energie snížíte. Pravidelně udržujte zadní stranu lednice a ujistěte se, že máte potraviny rozloženy tak, aby byla chladnička dobře větraná a nebyly tak omezeny její funkce. Pokud je to možné, při použití pračky volte spíše kratší programy a nižší teploty. Sušičku prádla využívejte pouze v nutných případech. Při pořizování spotřebičů zbystřete a zaměřte se na spotřebiče s energetickým štítkem A+++, což znamená, že jsou velmi úsporné.

Monitorujte svou spotřebu a mějte přehled


Využívejte chytré měřiče energie dostupné na trhu, díky kterým můžete spotřebu denně kontrolovat a analyzovat. Díky této metodě budete mít lepší přehled o tom, který spotřebič nebo která konkrétní činnost přispívá k vyšší spotřebě.

Úspora na elektřině není jen otázkou snižování nákladů, ale také velkým přínosem pro životní prostředí. Množství elektřiny, které každý den spotřebujeme, má dopad na produkci skleníkových plynů a globální oteplování. Proto je důležité, abychom se všichni snažili spotřebu energií v domácnostech minimalizovat.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Doporučujeme

Publikovat článek