Home » Hobby a zahrada

Jak využít dešťovou vodu? Tipy pro využití dešťové vody v domě i v zahradě

15.05.2023
Dešťová voda je nevyčerpatelný a zdarma dostupný zdroj vody, který může být dále použit k mnoha účelům. V dnešní době se téma ochrany životního prostředí stává stále naléhavějším, a proto je důležité se naučit, jak některé zdarma dostupné zdroje znovu využívat. Jak efektivně naložit s dešťovou vodou si povíme právě dnes.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Možnosti zachycení dešťové vody


První krok k využívání dešťové vody je samotná sběr. Jedná se o nenáročné a velmi ekonomické řešení s nepříliš vysokými pořizovacími náklady. Existují dvě možnosti sběru dešťové vody, a to sběrné nádoby či dešťové systémy. Nejjednodušším a finančně nejméně náročným způsobem, jak zachytit a uložit dešťovou vodu, jsou právě nejrůznější nádoby, od obyčejných kbelíků, až po sudy nebo větší nádrže. Tyto nádoby je dobré umístit pod střechu, kde je proud vody nejsilnější, nejideálnější je však napojení přímo na okapový systém. Takto zachycenou dešťovou vodu je vhodné použít pro zalévání květin a zahrady či mytí auta.

Dešťové systémy jsou sofistikovanější variantou umožňující využití dešťové vody pro více potřeb, včetně těch domácích. Součástí dešťového systému bývá nádrž, čerpadlo a filtr. Dešťová voda prochází koloběhem, kdy se shromažďuje v nádrži, přes filtr se čistí a poté je k dispozici pro potřeby domácnosti. Tato varianta je poněkud nákladnější, na druhou stranu však snižuje celkové náklady domácnosti.

Zavlažování zahrady


Dešťová voda je vynikajícím a každému dostupným zdrojem pro zalévání květin a zavlažování zahrady. Závlaha dešťovou vodou je chytrý krok nejen z ekonomického hlediska, ale také z hlediska kvality vody. Dešťová voda není upravena chlorem ani jinými chemikáliemi, které jsou do pitné vody běžně přidány, což může mít na prospívání naší zahrady pozitivní vliv. Zavlažování dešťovou vodou je možné provádět za pomoci klasické hadice s tryskou, případně můžeme nádrž s dešťovou vodou napojit na závlahový systém.

Splachování


Jelikož každodenně využíváme opravdu velké množství vody na splachování toalet, nejekonomičtějším a stále více častým využitím dešťové vody je použití právě pro splachování, čímž můžeme snížit spotřebu pitné vody až o 30 %, což se na konečném vyúčtování za vodu může výrazně projevit.

Především v suchých a horkých oblastech se použití tzv. dešťovky stává stále důležitějším tématem, které může výrazně přispět k udržitelnosti naší planety. Není divu, že je sběr a hospodaření s dešťovou vodou stále více populární, jelikož má skutečně mnoho výhod, a proto se zavedením některé z výše zmiňovaných metod neváhejte.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Škůdci nejohroženější rostliny, keře a trvalky

V České republice existuje řada rostlin, keřů a trvalek, které jsou ohroženy škůdci a nemocemi o dost více, než jiné druhy. Tyto organismy mohou vážně ...

Doporučujeme

Publikovat článek