Home » Finance

Na čem při stavbě domu ušetřit a co naopak nepodcenit?

28.04.2023
Při stavbě či rekonstrukci bydlení máme často tendenci ušetřit co nejvíce peněz a hledáme levná řešení a ekonomičtější alternativy, což je vzhledem k vysokým cenám přirozené, avšak v určitých oblastech není velké šetření na místě a v budoucnu se nám některá rozhodnutí mohou vymstít. Proto je důležité si před zahájením budování zjistit a stanovit, na čem se ušetřit vyplatí a na čem bychom naopak v žádném případě šetřit neměli.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Na čem můžeme bez obav ušetřit?



Nábytek
Pokud zařizujete nový interiér a jste již ve fázi pořizování nábytku, nemusíte nutně kupovat ty nejdražší kusy, jelikož nejdražší ne vždy znamená kvalitní a hlavně, nábytek můžeme v průběhu let velmi snadno vyměnit za novější a modernější modely, při jeho výběru tedy není potřeba se stresovat a právě v této oblasti můžeme značně ušetřit. Existuje mnoho cenově přívětivých možností, které jsou komfortní, velmi dobře designově zpracované a svůj účel mohou bez problému plnit řadu let.

Dekorace
Jakékoliv dekorace určují osobitost interiéru a jsou jistě důležitou součástí každého domu, nemusí být však nutně drahé. V dnešní době je široká škála cenově dostupných dekorací a prvků, které dokáží skvěle oživit interiér, dodat mu osobitý charakter, případně i nádech luxusu.

Na čem bychom rozhodně šetřit neměli?



Elektroinstalace a vodoinstalace
Tyto dvě fáze stavby mohou ovlivnit bezpečnost celé rodiny a nešťastně provedené instalace mohou zapříčinit opravdu vážné nehody ohrožující zdraví a život. Proto na těchto bodech rozhodně nešetřete a neváhejte si najmout zkušené odborníky, kteří pracují v souladu s platnými normami a disponují pozitivními referencemi.

Izolace a celková kvalita stavebních materiálů
Dobře provedená izolace domu je důležitá pro udržení tepelné pohody a brání Vaši domácnost před vlhkostí. Na kvalitě izolačních materiálů a na pečlivém provedení izolatérských prací se také nevyplatí šetřit, stejně důležité je použití kvalitních stavebních materiálů, díky kterým prodloužíme životnost našeho domu.

Okna a dveře
Tyto velmi estetické prvky také disponují izolačními vlastnostmi a jsou určitou ochranou před vloupáním. Investování do kvalitnějších oken a dveří se Vám v budoucnu určitě vrátí minimálně nižšími náklady na vytápění.

Kuchyňská linka a úložné prostory
Při plánování kuchyně bychom měli rozhodně využít prostor na maximum a nebát se investice do kuchyňské linky vyrobené na míru, samozřejmě od renomované firmy, která zajistí nejen precizní výrobu, ale i spolehlivou montáž a záruku. Investice se vyplatí i v případě úložných prostor, kdy při zakázkové výrobě jistě oceníte každý využitý centimetr.

Protože je dům jednou z nejnáročnějších investic, kterou můžeme v životě udělat, měli bychom zvolit střední cestu a nešetřit na položkách, které jsou velmi dlouhodobé a nedají se snadno vyměnit. Mějte na paměti, že je mnohem rozumnější vybavovat interiér průběžně a s rozmyslem. Pokud investujete do "pevných" položek jako jsou podlahy, okna, dveře, koupelnové obklady či třeba kuchyňská linka, levnější kusy ostatního nábytku a dekorací budou v kontrastu s kvalitnějšími prvky působit velmi dobře.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Doporučujeme

Publikovat článek