Home » Reality

Výběr pozemku pro stavbu domu - jak vybrat ten správný stavební pozemek a na co si dát pozor?

22.04.2023
Výběrem toho správného pozemku Váš sen o novém bydlení začíná, jedná se o velmi zásadní a klíčový krok při plánování stavby domu. Mějte na paměti, že je při tomto rozhodování důležité zvážit řadu základních faktorů, které mohou razantně ovlivnit nejen pohodlí a komfort nového bydlení, ale také se promítnou do hodnoty Vaší investice. Následující rady Vám usnadní správný postup a pomohou Vám vyhnout se případným chybám, které by Vám mohly zkomplikovat nebo minimálně znepříjemnit život.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Lokalita


Místo, na kterém se pozemek nachází, je jedním z nejvíce rozhodujících faktorů, který samozřejmě ovlivní hodnotu a atraktivitu investice, ale také nastaví určitý životní komfort. Zvažte blízkost důležitých zařízení na základě Vaší momentální, ale i budoucí preference, jako jsou například školy a školky, zdravotní střediska, obchody či veřejná doprava. Důležité je zohlednit dostupné infrastruktury a přípojky - silnice a příjezdové cesty, zdroj vody, elektřinu, možnosti vytápění a podmínky připojení ke kanalizaci. Myslete také na přítomnost přírodních zdrojů v podobě lesů, řek a rybníků, které mohou mít pozitivní vliv na pohodu bydlení, avšak v tomto směru záleží na Vašem životním stylu a na individuální preferenci.

Velikost a tvar pozemku


Velikost a tvar stavebního pozemku jsou také důležité faktory při počátečním výběru, zejména ve chvíli, kdy před výběrem pozemku máte již představu o podobě a dispozicích Vaší stavby. Pečlivě zvažte, jestli je pro velikost a celkové řešení Vašeho budoucího domu pozemek ideální. Berte v potaz budoucí zahradu, parkování a další potřeby a ujistěte se, že bude reálné veškeré součásti domu vybudovat dle Vašich představ. Nezapomeňte zohlednit orientaci pozemku vůči světovým stranám, které ovlivní prostup světla a slunce do jednotlivých místností.

Stavební předpisy a regulace


Ještě před zakoupením pozemku se důkladně informujte o platných stavebních předpisech a regulacích ve Vámi favorizované lokalitě. Přesvědčte se o tom, zda se na danou oblast nevztahují určitá omezení výstavby, která by Vám Vaše plány mohla zkomplikovat, zejména v ochranných zónách.

Geologické a environmentální podmínky


V neposlední řadě doporučujeme zohlednění geologických a environmentálních podmínek pozemku. Ujistěte se, že v okolí Vámi vybraného pozemku nehrozí nebezpečí sesuvů půdy, povodní nebo jiných přírodních nebezpečí.

Správný výběr pozemku pro Vaši stavbu je nejdůležitějším krokem při plánování samotné stavby. Jak jsme již zmínili, konečný výběr má velký vliv na hodnotu a atraktivitu investice, zásadně ovlivní pohodlí a komfort bydlení. Závěrem je tedy důležité vzít v úvahu všechny uvedené body, stanovit si priority a případné kompromisy. Doporučujeme se informovat u více zdrojů a konkrétní pozemek konzultovat s odborníky, jako jsou realitní makléři, právníci, geologové a architekti.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Doporučujeme

Publikovat článek