Home » Hobby a zahrada

Užijte si bezstarostnou koupací sezónu! Jak správně odzimovat bazén v pár jednoduchých krocích

26.04.2023
Pokud jste majitelem bazénu, je před začátkem koupací sezóny nezbytné provést správnou přípravu, aby byl Váš bazén čistý, bezpečný a plně funkční. Příprava bazénu na léto není složitá a rozhodně se nevyplatí ji zanedbat. S několika jednoduchými kroky si můžete snadno zajistit dlouhou koupací sezónu a bezstarostné užívání plaveckých radovánek. V tomto článku zmíníme některé ze základních úkonů, na které by se rozhodně nemělo zapomínat.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Čištění bazénu


Při přípravě bazénu po zimě je dobré v první řadě začít čištěním bazénu. Odstraňte veškeré listí, větve a nečistoty, které se během zimního období nahromadily na hladině i na dně bazénu. Použijte bazénovou síť nebo ideálně vysavač určený pro údržbu bazénů, abyste veškeré nečistoty snadno odstranili. Dále prověřte případné znečištění bazénového filtru, aby byl schopen efektivně čistit vodu po celou dobu koupací sezóny.

Kontrola vody


Dalším důležitým krokem při přípravě bazénu na léto je kontrola, zhodnocení stavu a dopuštění vody v případě, že jste bazén během zimy ponechali napuštěný. Zkontrolujte hladinu pH, chloru, případně další chemické parametry vody, které upravte dle potřeby. Je nezbytné udržovat vodu v bazénu chemicky vyváženou a čistou, aby byla bezpečná pro plavce, ale aby se také minimalizovalo riziko vzniku řas nebo jiných nežádoucích problémů.

Zapnutí filtru a čerpadla


Zapněte bazénový filtr a čerpadlo a nechte je pracovat potřebnou dobu tak, aby se voda v bazénu důkladně pročistila. Je dost možné, že při prvotním zapnutí filtru po dlouhé zimě bude třeba provést důkladnější čištění filtračního systému, jako je vypláchnutí filtračního písku nebo výměna filtračních patron. Pozornost věnujte správnému připojení hadic a příslušenství.

Kontrola bezpečnostních prvků a doplňků


Během přípravy bazénu zkontrolujte bezpečnostní prvky bazénu. Prověřte stav a přesvědčte se funkčnosti bazénového zastřešení a jiných bezpečnostních prvků. Ujistěte se, že jsou všechny bezpečnostní prvky v dobrém stavu a fungují tak, jak mají, aby byl Váš bazén bezpečný a přizpůsobený pro dospělé plavce, ale i pro malé děti.

Poctivá příprava bazénu na léto je klíčovým krokem, který Vám zajistí bezpečné a čisté prostředí pro koupání a letní radovánky. Pokud jste splnili námi zmiňované základní kroky a Váš bazén nevyžaduje zásah či rady odborníka, nic Vám nebrání v tom si plnohodnotně užít slunečné dny u bazénu a vytvořit si nezapomenutelné letní zážitky pro sebe, rodinu a přátele.

Mohlo by vás také zajímat: Jak vyrobit schody do bazénu.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Škůdci nejohroženější rostliny, keře a trvalky

V České republice existuje řada rostlin, keřů a trvalek, které jsou ohroženy škůdci a nemocemi o dost více, než jiné druhy. Tyto organismy mohou vážně ...

Doporučujeme

Publikovat článek