Home » Bydlení

Jak docílit optického zvětšení malého bytu?

09.01.2023
Malé byty bývají sice útulné, ale nenabízí tolik volného prostoru, jako bychom si představovali. Na druhou stranu existují způsoby, jak docílit alespoň optického zvětšení. Budete si tak rázem myslet, že se nacházíte ve větším bytě. Optický dojem je důležitý, protože člověk jako první vnímá věci očima. Pomocí optického dojmu svým způsobem docílíte většího prostoru ve svém bytě.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Jako první by se člověk žijící v malém bytě měl zaměřit na volbu barvy. Správně zvolená barva tvoří polovinu úspěchu. Pokud ale nevíte, jak správně zvolit barvu, nezoufejte, protože nejde o nijak složitý proces. K těm správným barvám patří ty, jež nabízí světlý odstín. Je to pochopitelné, protože tmavé barvy opticky zmenšují byt. Kromě toho je v tmavých prostorech dříve tma. Dříve tak musíte rozsvěcovat světlo.

Ke klasickým barvám patří převážně bílá barva nebo barva, která má světlý odstín. Právě světlý odstín je skvělou volbou pro optické zvětšení bytu nebo rodinného domu. Výběrem barvy to ale nekončí. Dále je potřeba se zaměřit na minimalismus. Představte si, že v malém bytě budete mít příliš mnoho věcí. Kromě toho, že se v bytě nebudete moct volně pohybovat, nebude působit z optického hlediska dobře. Jinými slovy nebude působit útulně.

O čem je minimalismus? Minimalismus je o jednoduchosti. Nejspíš s námi budete souhlasit, že dnešní interiéry nejsou o přeplněných místnostech, ale o jednoduchosti. Stačí jen nejdůležitější věci a dostatečný volný prostor. Minimalismu lze docílit i pomocí multifunkčního nábytku. To znamená, že multifunkční nábytek skrývá v sobě více funkcí. Jedná se například o skříň, v něž je umístěná postel nebo skládací stůl, popřípadě židle. Skládací stůl je malý, ale jakmile ho potřebujete zvětšit, dokážete to pomocí pár tahů.

Třetího optického zvětšení docílíte pomocí zrcadel. Zrcadla opticky zvětšují prostor. Pochopitelně se to nesmí přehánět. Stačí jen jedno nebo dvě zrcadla, která se správně umístí a rázem je váš prostor opět skvěle opticky zvětšen. Kromě zrcadla je dobré si pořídit také i vedlejší zdroje osvětlení. I vedlejší zdroj osvětlení dokáže opticky zvětšit prostor.

Posledním tipem je proces, ve kterém se vypořádáte s příčkami. Ty je potřeba odstranit. Vzdušný prostor je pro optické zvětšení mnohem lepší volbou než byt, který má několik příček. Každá jednotlivá příčka vás totiž připravuje o prostor.

Autor: Redakce
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek