Home » Reality

Dává v dnešní době koupě bytu stále smysl?

14.12.2022
Sazby hypotečních úvěrů jsou méně příznivé, než tomu bylo v předchozích letech, přičemž až do roku 2021 se kupující téměř deset let těšili z nízkých úrokových sazeb. Nicméně nemusíte nahlížet do daleké historie, abyste zjistili, že nízké sazby nejsou dlouhodobou záležitostí. Vezměte si například 90. léta, kdy sazby úvěrů na bydlení dosahovaly dokonce dvouciferných hodnot.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V současné době jsou opět na vzestupu, k čemuž přispělo hned několik okolností, především pak energetická krize a válka na Ukrajině. Ve skutečnosti se momentálně sazby hypoték blíží k 7 %, což je dvakrát více, než tomu bylo před pouhými 18 měsíci. Bohužel, jedná se o nejvyšší sazby od roku 2008. Kdy opět klesnou, lze jen hádat, ovšem je velice pravděpodobné, že zůstanou vysoké více než jeden rok.

Ceny bytů jsou stále na téměř rekordních částkách


Koncem léta došlo k mírnému poklesu tržních cen bytů, ale i kdyby to byl začátek nového trendu, stále jsou byty dražší než kdykoliv předtím. Vezměte si následující skutečnost. Od června 2021 do června 2022 vyskočila průměrná tržní cena bytu o více než 13 %.

Jedná se o závratné nárůsty. Když si navíc připočtete 20% vlastní zdroje, což banky pro schválení úvěru na bydlení požadují, a náklady na uzavření smlouvy či další různé poplatky, je jasné, proč se mnoho potenciálních kupujících domnívá, že současný realitní trh s bydlením je mimo jejich rozpočet.

Počet dostupných nemovitostí klesá


Vzhledem k tomu, že trh s bydlením je momentálně nejistý a možná i nepříznivý pro prodávající, stále více prodávajících stahuje své nemovitosti z nabídky. Ztěžuje to tak situaci kupcům, již mají peníze na koupi i během nepříznivého období.

Jelikož je k dispozici menší počet bytů, mají kupující na výběr méně možností a hůře se uchází o byty, které chtějí. Spousta zájemců o vlastní bydlení se spokojí s lokalitami, jež nejsou tak atraktivní. Jiní se nechávají vytlačit kupujícími, kteří mohou ostatní přeplatit.

Jakmile se trh opět otevře, mnoho z těchto prodávajících dá své byty opět do prodeje a na trh vstoupí noví prodávající. Ti, kteří mohou přečkat nejistotu a zároveň si pronajmout byt, budou mít na výběr z mnoha možností.

Autor: Redakce
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Doporučujeme

Publikovat článek