Home » Stavba

Jaký izolační materiál na zateplení domu vybrat?

14.12.2022
Majitele nezateplených domů dnes drahá energie trápí markantněji než ty, kteří již do zateplení investovali. Dům potřebuje těsnící okna, dveře, zaizolovanou střechu, podlahu a samozřejmě fasádu. Na tu se teď podíváme. Čím ji lze zaizolovat?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pravděpodobně každý bude hledat ideální poměr cena/výkon. Ten je však částečně závislý od základního stavu budovy. Především od tloušťky zdí a materiálu, ze kterého je dům postaven. U izolace pak posuzujeme její nehořlavost, cenovou dostupnost, náročnost aplikace, tloušťku i další faktory.

První volba - pěnový polystyren


Polystyren je dobrou volbou z mnoha důvodů. Dostupný je jak cenově, tak snadno zajistíte odborníky na instalaci, kteří s ním mají mnohaleté zkušenosti. Kvalita instalace je totiž stejně důležitou jako výběr samotného materiálu. Běžný polystyren lze navíc v místech, kde nemáme možnost aplikovat jej ve větší tloušťce, nahradit typem šedého polystyrenu s až o 20 % nižší vodivostí. Takže dosáhneme stejného efektu při menší tloušťce aplikace. Oba polystyreny lze vzájemně kombinovat v rámci jedné stavby.

Izolace polystyrenem se často bojí majitelé starších staveb s narušenou hydroizolací. I pro ně existuje řešení. Je jím speciální děrovaný polystyren s difusně otevřenou stěrkou a omítkou. Zdivo pak nedegraduje, nevlhne více a neplesniví. Rozhodně to však neznamená, že není nutné udělat rovněž sanaci vlhkého zdiva a opravit narušenou či chybějící hydroizolaci vhodnou technologií.

Nechte fasádu dýchat


U starých domů, ale třeba i u různých moderních konstrukcí, je nejlepším řešením provětrávaná fasáda s izolací. Skladba zateplené fasády tak obsahuje minerální či skelnou vatu v kombinaci s mezerou.

Minerální vata nabízí nehořlavost


Minerální vata je výborným zateplovacím systémem nabízejícím nehořlavost, a současně též vylepšuje akustické vlastnosti domu. Nabízí totiž zvukový útlum. Zadavatelé zateplení mohou řešit i problém nerovnosti zateplovaného podkladu. Vhodné pro tyto případy jsou lamely z minerální vaty s kolmou orientací. Takto zateplíte různé oblouky a další nerovnosti. Aplikace minerální vaty je však náročnější, nutné jsou též paropropustné tmely a omítky. Izolace minerální vatou vás přijde až na dvojnásobek ve srovnání s polystyrenem.

Moderní zateplovací sendviče


Zajímavou možností jsou sendvičové desky kombinující polystyren a minerální vatu. Nabízí výhody obou materiálů v jednom produktu. Jde o tepelněizolační desky s akustickými a protipožárními benefity.

Drahá, ale praktická fenolická pěna


Její cena je až desetinásobná proti bílému fasádnímu polystyrénu. Je však výborná všude tam, kde potřebujeme minimalizovat tloušťku izolace. Je proto vhodná na dílčí aplikace, například na štítovou stěnu s minimálním přesahem střechy, nebo na špalety oken.

Ještě tenčeji a stále účinně


Pokud ani fenolická pěna není dostatečně tenkou, sáhněte po vakuovém systému zateplení ze speciálně tvarovaných polystyrenových desek. Vakuová izolace umožňuje snížit tloušťku izolace z 30 cm na 10 cm. Pouhých 10 cm izolačního materiálu pak dokáže nezaizolovaný dům proměnit v pasivní stavbu. Cena je však skutečně vysoká.

Autor: Redakce
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto ...

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Doporučujeme

Publikovat článek