Home » Bydlení

Jak správně osvětlit kuchyň, obývák, pracovnu či dětský pokoj?

12.12.2022
Svícení se dnes může zdát být vědou, ale zas tak složité to není. Stačí vědět, že není žárovka jako žárovka a osvětlení si musíme vybírat podle teploty, která se udává v kelvinech.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Staré neúsporné žárovky snad za ty úsporné vyměnil každý. Drahé energie nás nutí šetřit, navíc dostupnost úsporných LED žárovek je dnes dobrá a výrazně klesly i jejich ceny. Pokud je však nakoupíme bez přemýšlení, mohou být pro nás zklamáním. To, jak v místnosti vidíme, či se cítíme, totiž ovlivňuje barva světla. Odborně se jí říká teplota chromatičnosti. Jde o údaj, který vidíme na každé žárovce a udává se v kelvinech (K).

Každý prostor si žádá jinou barvu světla


Barva světla nás ovlivňuje více, než by se mohlo zdát. Zejména studená bílá barva, která má stejnou složku jako nechvalně proslulé modré světlo z monitorů a displejů, na nás negativně vplývá, co se týče kvality spánku. Odborníci doporučují vyhnout se světlu v tomto barevném spektru minimálně dvě hodiny před spaním. Znamená to nejen nekoukat do počítače a na televizi, ale rovněž správně svítit v místnostech, kde se dvě hodiny před spaním zdržujeme. Tedy v obývacím pokoji i v ložnici.

Jak je to s barevností moderních LED žárovek?



Teplé bílé světlo
Nejčastěji se setkáváme s teplou bílou barvou, s neutrální barvou a se studenou bílou barvou. Teplá bílá barva má chromatičnost mezi 2700 a 3400 K. Jedná se o lehce nažloutlou barvu, která má uklidňující účinky a podporuje tvorbu melatoninu. Jde o hormon tvořící se v epifýze. Je důležitý pro správné nastaveni našeho biorytmu. Záleží tedy na něm naše bdělost i spánek.

Tato barva osvětlení se doporučuje do obývacích pokojů, ložnic, též do dětských pokojíků. Ale pozor. Můžete se setkat s tím, že například v obývacím pokojíku s dětmi tvoříte, kreslíte a malujete. Podobně děti tvoří v dětském pokojíku. Teplé bílé světlo zcela zásadně zkreslí vnímání barev. I obrázkové knížky a publikace se barevně zkreslí. Tento problém lze vyřešit dalšími přidanými světly - různými lampami a lampičkami, které budete používat pro čtení a tvoření, a do nichž dáte jinou barvu žárovky. Neutrální, případně studenou bílou.

Neutrální bílé světlo
Tuto barvu světla použijeme všude tam, kde potřebujeme dobře vidět. Tedy bez toho, aby světlo deformovalo ostatní barvy. Správně se chceme vidět v koupelně, zejména u zrcadla. Jde o barvu vhodnou do předsíní, šaten, ale rovněž do kuchyně.

Neutrální bílé světlo nejlépe imituje přirozené světlo. Barva pozitivně ovlivňuje naše soustředění, nabíjí nás energií, neuspává, ale ani příliš nenabuzuje. Teplota této barvy je kolem 5000 K.

Studené bílé světlo
Studené bílé světlo se pohybuje v rozmezí od 5800 do 6500 K. Mnohým lidem připadá ještě bělejší než světlo neutrální. Pokud se použije správně, ne tam, kde bychom pak kvůli jeho působení nemohli usnou, není špatnou volbou. I když se při něm mohou naše oči unavovat, při krátkodobějším působení nám umožňuje nejlépe vidět. Pro precizní kresbu bez práce s barvami, šití, či různé drobné technické práce, jde o nejideálnější osvětlení. Zatímco třeba prostor kuchyně se hodí osvítit neutrální bílou, kuchyňská linka ocení studené bílé světlo.



Nezapomeňte, že barva světla žárovek by měla korespondovat i s designem svítidel


Například antik svítidla nejsou vůbec ideální do kombinace se studeným bílým světlem. Až namodralé studené světlo se hodí spíše do hypermoderních svítidel. Při osvětlení proto musíme zvažovat i vhodnost barvy světla pro styl svítidel a celého bydlení. Žluté světlo v kovově stříbrných lampách a lustrech nebude vypadat nikdy dobře. Řešením je volba neutrální bílé, avšak ani tohle nemusí stačit.

Autor: Redakce
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

7 tipů na zdobení velikonočních vajíček

Blíží se Velikonoce a s nimi tradice zdobení vajec. Pokud chcete vytvořit unikátní a originální velikonoční vajíčka, zkuste tyto kreativní tipy a trik ...

Doporučujeme

Publikovat článek