Home » Reality

Trh s nemovitostmi se začíná ochlazovat

21.11.2022
Na českém trhu s nemovitostmi pokračuje i v třetím kvartále roku 2022 v porovnání s předchozím rokem zpomalování tempa růstu cen. Platí to u všech druhů nemovitostí, tedy bytů, rodinných domů a částečně i u pozemků. U rodinných domků zákazníci hledají energeticky nenáročná stavení. Zájem je o modulární nebo kontejnerové domy, vytápění s pomocí tepelného čerpadla nebo tuhými palivy. Uvedená data přineslo nejnovější vydání žebříčku HB Index.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pokud jde o ceny bytů, tak tyto v případě porovnání mezi druhým a třetím kvartálem roku 2022 vzrostly pouze o 2,1 procenta. Ještě na konci loňského a začátku letošního roku se přitom mezikvartální změny pohybovaly i nad hranicí pěti procent. U rodinných domů byl zaznamenán nárůst cen za minulé dva kvartály o 2,6 procent a u pozemků 4,8, procent. V meziročním srovnání tzv. HB Indexu pak ukazatele rostly u bytů o celkových 17,6 procent, u rodinných domů o 17,4 procent a u pozemků o 26,3 procent. Trh nemovitostí se tedy jednoznačně vyznačuje poklesem dynamiky růstu oproti situaci v předchozích letech.

Propad prodejů bytů


"Ceny bytů sice ještě vykazovaly v uplynulém čtvrtletí mírný růst, ale na jeho konci již stagnovaly, což se naplno projeví v posledním kvartále 2022," očekává předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek. Na trhu prodeje bytů došlo také k propadu objemu transakcí. Tempo růstu udávaly především kraje, přičemž Praha vykázala růst menší. Z hlediska zákaznické poptávky byl největší zájem o byty v kategorii 3+1 a 3kk. Na trh negativně působí zejména vysoké úrokové sazby hypoték. Dá se očekávat, že nabídka bytů bude i nadále převyšovat poptávku a trh se stane trhem kupujících.

"S ohledem na uvedený vývoj očekáváme mírné snížení cen především u starších a energeticky náročnějších bytů a odkládání poptávky ze strany klientů. Nabídka bude stále více převyšovat poptávku. Prodávající budou u nabídky bytů přicházet s řadou zvýhodnění a pobídek, jako jsou například příspěvky na kuchyňskou linku nebo garážové stání zdarma," upřesňuje Martin Vašek.

Rodinné domy kopírují v cenovém vývoji byty


Poptávka po rodinných domech v České republice se výrazně propadá. U rekreačních objektů poptávka prakticky zamrzla. "Zájem je jen o menší a levnější rodinné domy s možností topení na tuhá paliva a o novější energeticky úsporné rodinné domy s tepelným čerpadlem," upřesňuje Martin Vašek.

Naopak nezájem je o velké rodinné domy bez rekonstrukce (zřejmě z obavy o vysoké náklady) nebo o rekreační objekty. Zde se jednoznačně projevuje dopad růstu cen energií. Lidé mají obavy u rodinných domů z vysokých nákladů na bydlení.

Nejvíce nových domů se staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zvýšený je zájem o mobilní domy, kontejnerové domy a modulární dřevostavby. Přetrvávají problémy s nedostatkem stavebního materiálu a jeho rostoucími cenami.

Pozemky vykazují oproti rodinným domům a bytům stabilitu


Cenový růst se zpomalil také u pozemků. Avšak poptávka zde oproti bytům a rodinným domům neklesla. Nabídku brzdí zastaralé územní plány, rostoucí náklady na zasíťování a zvyšující se poplatky spojené s odvody do obecního rozpočtu. S rostoucí cenou roste zájem o pozemky v lokalitách vzdálenějších od okrajů velkých měst. Projevuje se i zájem i o nestavební pozemky s možností postavit mobilheim.

Zdroj: Hypoteční banka
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Doporučujeme

Publikovat článek