Home » Hobby a zahrada

Jak na zalévání trávníku bez práce?

04.08.2022
Vypěstovat na zahradě krásný a hustý trávník je otázka mnoha týdnů. Zasejete, hnojíte, sekáte, provzdušňujete, vyhrabáváte a zase sekáte. Je to nekonečná práce. Pak stačí delší období sucha a vše je ztraceno. Bez zalévání to prostě nejde. Kropit trávník hadicí má ale smysl jen v případě, že máte před domem trávníček o rozloze 2 x 5 m. Na větší trávník je smysluplnější použití zavlažovače.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Nejjednodušším způsobem jsou různé mobilní zavlažovače, jelikož u nich není třeba řešit instalaci. Pouze je položíte na zahradu, připojíte k nim hadici a pustíte vodu. Daní za snadné použití je ale nutnost hadici neustále uklízet, jinak v trávníku za pár dní zůstane po hadici žlutý pruh," říká Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht - specialista na zahradu. Jenže komu se chce každý den natahovat a smotávat hadici?

Zalévání trávníku bez práce


Podzemní závlaha má v našich končinách stále punc něčeho, co je drahé a náročné na instalaci. Přitom to nemusí být tak docela pravda. Když použijete zdravý selský rozum, zvládnete jednoduchou podzemní závlahu vybudovat sami a ani nebudete muset sahat příliš hluboko do kapsy. Na středně velké trávníky o rozloze 300 - 500 m2 klidně vystačíte i s jedním nebo dvěma postřikovači. Jejich instalace vám zabere jedno odpoledne a už nikdy se nebudete muset tahat s hadicí.

"Výsuvný impulsní postřikovač, například HECHT 02677, je v klidu skrytý na úrovni trávníku, není tedy prakticky vidět, nikde nepřekáží a můžete jej přejet i sekačkou. Jakmile je do něho přivedena voda, tlak jej vysune a impulsní tryska začne rozstřikovat vodu v nastaveném úhlu. Když bude postřikovač umístěn například v rohu pozemku, jednoduše jej nastavíte, aby stříkal jen od plotu k plotu v úhlu 90°. Umístit jej ale můžete i doprostřed pozemku, pak lze nastavit tak, že se bude otáčet neustále dokola a stříkat do všech stran. Při dostatečném tlaku vody dostříkne až 11 metrů daleko," říká Petr Tichý a dodává: "Pokud hodláte instalovat jen jeden, nebo dva postřikovače, je instalace poměrně jednoduchá. Nejprve je nutné zjistit, zda máte ve vodovodu dostatečný tlak a průtok, aby bylo možné připojit oba postřikovače zároveň. Většinou by to neměl být problém, jestliže je ale tlak nedostatečný, nezbude vám nic jiného, než každý zapojit samostatně a při zalévání používat nejprve jeden a pak přepnout na druhý. Pro přivedení vody k postřikovači použijte PE trubku pro závlahy, která je určena pro umístění v zemi. Nezapomeňte dát na konec trubky drenážní ventil. Ten souží k tomu, aby v trubce nezůstávala voda a v zimě ji nepotrhal mráz."

V případě, že budete chtít vybudovat systém s více zavlažovacími tryskami, svěřte návrh raději odborníkovi. Výpočet tlaku vody v závislosti na ztrátách v potrubí je poměrně složitý a kdybyste systém navrhli špatně, nemusel by fungovat.

Závlahu můžete spouštět ručně podle potřeby. Pokročilejší možností je použití programovatelné jednotky. Na té lze nastavit čas, kdy se má závlaha spustit. Jednoduše jednotku upevníte na kohoutek a připojíte k ní závlahu. Nejpokročilejší, ale také finančně nejnákladnější je použití řídící jednotky. Ta v nastavených časech otevírá a zavírá ventily pro několik zavlažovaných okruhů, dokáže ale také zohlednit například jak dlouho nepršelo a podobně.

Zdroj: Hecht
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Škůdci nejohroženější rostliny, keře a trvalky

V České republice existuje řada rostlin, keřů a trvalek, které jsou ohroženy škůdci a nemocemi o dost více, než jiné druhy. Tyto organismy mohou vážně ...

Ochrana ovocných stromů před mrazem

Ochrana rozkvetlých ovocných stromů před nočními mrazíky je klíčová pro zachování úrody a zdravé kondice stromů. Když teploty klesnou pod bod mrazu, m ...

Stylové ohniště jako dominanta zahrady

Ohniště v zahradě může být mnohem více než jen praktický prvek, který slouží k zahřátí a k příjemným večerním posezením. Může se stát skutečnou domina ...

Doporučujeme

Publikovat článek