Home » Stavba

Solární panely lze stavět i bez stavebního povolení. Další zjednodušení ministerstvo chystá

09.09.2022
Stavby pro obnovitelné zdroje lze postavit velmi rychle a jednoduše. Mnohdy to jde bez stavebního povolení, ohlášky či územního rozhodnutí. Ministerstvo pro místní rozvoj však pracuje na dalším zjednodušení možnosti instalace solárních panelů pro výrobu elektřiny (FVE) jako součásti stavby v zastavěném i nezastavěném území a bez ohledu na instalovaný výkon.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Energetickou krizi způsobenou Putinovou válkou se podaří zvládnout i díky rychlé výstavbě solárních panelů všude tam, kde je to vhodné. Už nyní není ve většině případů potřeba řešit věc se stavebním úřadem. V naší novele stavebního zákona navíc chystáme další zjednodušení, aby i výstavba rozsáhlejších a výkonnějších soustav byla zcela bezproblémová, rychlá a jednoduchá," říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Typický příklad realizace umístění fotovoltaiky je na střeše rodinného domu. FVE je součástí stavby (obvyklá kapacita do 8kW). Nedojde-li instalací FVE panelů k ohrožení statiky stavby, nezmění se vzhled stavby a neohrozí se požární bezpečnost, pak lze realizovat záměr bez posouzení stavebního úřadu.

Dalším příkladem je instalace FVE na objekt školy, školky či nemocnice. Zde platí totéž jako u rodinného domu, tj. Pokud nedojde k ohrožení statiky stavby, nezmění se vzhled stavby a neohrozí se požární bezpečnost stavby, pak lze také takový záměr realizovat posouzení stavebního úřadu.

Specifické podmínky pak však platí např. pro budovy pod ochranou státní památkové péče.
"Snažíme se najít jednodušší řešení pro všechny stavby, proto jednáme např. s Hasičským záchranným sborem o podmínkách, za jakých je možné soláry na stavbách povolovat rychle a jednotně a kde povolení nebude třeba vůbec." dodává Ivan Bartoš.

MMR současně připravuje v úzké spolupráci s dalšími resorty komplexní metodickou pomůcku k umisťování, povolování a kolaudaci obnovitelných zdrojů energie jako je fotovoltaika, větrné elektrárny, tepelná čerpadla, malé vodní elektrárny, biomasa atd., a to z pohledu konkrétního druhu obnovitelného zdroje energie, ať už jde o agrovoltaiku nebo plovoucí fotovoltaiku, malé větrné turbíny a dalších.

Zdroj: MMR
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Vlhkostní poruchy zdiva aneb kdy požádat o odbornou sanaci?

Sanace vlhkého zdiva je proces, který je nutné provést, pokud se v budově vyskytuje nadměrná vlhkost, která může mít negativní dopad na zdraví obyvate ...

Nízkonákladová rekonstrukce aneb levné tipy pro velkou proměnu

Pokud potřebujete z jakéhokoliv důvodu interiér vaší domácnosti obměnit a nemáte k dispozici vysoký rozpočet, nezoufejte. Často není třeba provádět zá ...

Převod louky na stavební pozemek: Administrativně náročný, ale možný proces

Stavba vlastního domu na krásném místě za přijatelnou cenu může být obtížnou úlohou, zejména v době, kdy jsou ceny nemovitostí a hypoték vysoké. Exist ...

Doporučujeme

Publikovat článek