Home » Finance

Kvůli podpojištění nemovitosti hrozí, že za případné škody nedostanete od pojišťovny dost peněz

25.10.2022
Ceny nemovitostí za poslední roky raketově stoupaly. Lidé ale většinou tento fakt nepropsali do svých pojistek. Domy a byty tak mají často pojištěné na hodnoty, které už dávno neplatí. Kvůli podpojištění jim hrozí, že za případné škody nedostanou od pojišťovny dost peněz.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Představte si, že máte dům, který má nyní hodnotu 5 milionů korun. Vy jste ho však kdysi pojistili na částku 2,5 milionu a od té doby smlouvu neaktualizovali. Dům je tedy podpojištěný o 50 %. Když vám odlétne střecha za 300 tisíc, od pojišťovny dostanete maximálně polovinu z této škody. A když dům třeba celý vyhoří, z pojistky vám vyplatí jen 1 250 000 korun. A za to si nový nepostavíte.

Tento problém se přitom týká velkého počtu nemovitostí. "Podle našich informací odhadujeme, že 4 z 6 nemovitostí jsou podpojištěné. Kvůli rostoucím cenám stavebního materiálu a práce je stavba nového domu dražší zhruba o 40 %, než byla před 2 lety. U bytů to je pak v určitých regionech ještě horší. Jejich cena totiž někde vzrostla až dvojnásobě. Obecně se dá říct, že když klient smlouvu poslední 2 až 3 roky neaktualizoval, je podpojištěný," upozorňuje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Nejsme podpojišťováci


S takzvaným podpojištěním se Direct rozhodl bojovat. "Nedává nám smysl, aby lidé měli sjednané pojištění, které jim ve finále dostatečně nepomůže, když to budou potřebovat. Řekli jsme si, že nejsme přece podpojišťováci a navrhli několik opatření, aby lidé u nás měli nemovitosti pojištěné na správnou hodnotu. Měníme tak podpojistky na pojistky," vysvětluje Maťašeje.

Kalkulačka Directu = žádné podpojištění


Problémem často bývá, že lidé nevědí, na jakou hodnotu si mají nemovitost pojistit. U bytů platí, že ho máte pojistit na částku, která odpovídá ceně, za kterou byste mohli koupit podobný byt v podobné lokalitě a kvalitě. U domů pak volíte hodnotu, za kolik je možné novou nemovitost znovu postavit. "Málokdo ale tyto ceny zná. Proto jsme vytvořili kalkulačku, do které klienti zadají základní údaje o své nemovitosti, jako je její plocha, materiál atd., a ukáže se jim částka, na kterou mají domov pojistit. Kalkulačku pravidelně aktualizujeme a garantujeme, že když si klient pojistí dům nebo byt na navrženou hodnotu, nebudeme uplatňovat podpojištění," vysvětluje Maťašeje.

Jednoduchá aktualizace pro současné klienty


Kalkulačkou to ale nekončí. I když si totiž sjednáte smlouvu správně, není jisté, že takto nastavená hodnota bude i za pár let aktuální. Smlouvy byste tedy měli v ideálním případě každý rok aktualizovat. "To ale dělá málokdo. Proto jsme se rozhodli, že to klientům usnadníme. Každý rok jim nabídneme možnost pojistku jednoduše aktualizovat tím, že zaplatí podle nových platebních údajů. Ale neznamená to automaticky, že částka bude vždy vyšší. Pokud ceny nemovitostí budou klesat, tak tomu přizpůsobíme i cenu za pojištění," dodává mluvčí Directu.

Zdroj: direct.cz
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Finance

Riziko ústních dohod při obchodu: Proč se na ně nespoléhat?

Při obchodu s nemovitostmi se často setkáváme s řadou formalit a procesů, které je třeba dodržovat, aby byl obchod legitimní a bezpečný pro obě strany ...

Pojištění nemovitosti: Proč je dobré ho mít a na co si dát pozor?

Při vlastnictví nemovitosti nesmíme zapomínat na mnoho důležitých povinností a poplatků za revize a podobné nezbytnosti spojené s jejím užíváním. Čast ...

Jak šetřit vodu v domácnosti? Praktické tipy pro udržitelnost i úsporu peněz

Voda je vzácný zdroj, a vědomé šetření vody v domácnosti nejen pomáhá jej zachovat, ale také snižuje náklady a přispívá k udržitelnosti životního pros ...

Oprav dům po babičce: Co program pro renovace starších budov obnáší?

Program Oprav dům po babičce přináší unikátní možnosti pro majitele rodinných a rekreačních domů v České republice. Jeho zaměření na komplexní renovac ...

Doporučujeme

Publikovat článek